Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Λαίλαπα πλειστηριασμών, αν δεν παραταθεί η αναστολή τους

Η συγκυβέρνηση θα εξυπηρετήσει στον υπέρτατο βαθμό τα τραπεζικά συμφέροντα  - Αν δεν δοθεί παράταση στην αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών θα αντιμετωπίσουμε μία λαίλαπα - Αποτελεί ακράδαντη πεποίθηση μας ότι θα υπάρξει συνολική επιδείνωση της θέσης των νοικοκυριών

Δεν είναι εύκολο να βρεις στο τηλέφωνο τον Ευάγγελο Κρητικό (φωτογραφία) , τον πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Πολιτών – Καταναλωτών – Δανειοληπτών . Η απάντηση των συνεργατών του είναι η ίδια: «Ο κ. Κρητικός είναι με κόσμο». Όλες τις ώρες της ημέρας. Με ανθρώπους που αναζητούν τρόπο να βγάλουν από το λαιμό τους τη θηλιά των δανείων. Να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλά για τα πάντα που αφορούν τα νοικοκυριά με δάνεια. Και εκτιμά ότι στην περίπτωση που η αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν πάρει παράταση ως μέτρο και μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012, τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον κοινωνικό ιστό της χώρας και εν πολλοίς μη αντιστρέψιμες.
- Θα ήθελα μία εκτίμηση για το αν η νέα κυβέρνηση θα φέρει πιο ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών, πέραν του νόμου Κατσέλη και το πάγωμα των πλειστηριασμών, με δεδομένο ότι στο κείμενο συμφωνίας των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης αναφέρεται με σαφήνεια ότι θα υπάρξει «εφαρμογή ευνοϊκής ρύθμισης για τους δανειολήπτες, σύμφωνα με την οποία η δόση δεν θα μπορεί ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματος».
- Η εκτίμηση που έχουμε σχηματίσει είναι ότι η συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων όχι απλώς δεν πρόκειται να φέρει πιο ουσιαστικά μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών αλλά ότι στη πράξη θα εξυπηρετήσει στον υπέρτατο βαθμό τα τραπεζικά συμφέροντα.
 Όσον αφορά το κείμενο συμφωνίας των 3 κομμάτων της συγκυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο αναφέρεται ότι θα υπάρξει εφαρμογή ευνοϊκής ρύθμισης για τους δανειολήπτες με την οποία η δόση δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 30% του μηνιαίου εισοδήματος, η εξαγγελία της δήθεν αυτής ευνοϊκής ρύθμισης είναι ουτοπική και ανεδαφική. Το γιατί είναι εύκολο να εξηγηθεί με ένα απλό παράδειγμα:
Ας υποθέσουμε ότι ένας δανειολήπτης οφείλει συνολικό ποσό των 120.000 ευρώ από στεγαστικό δάνειο, από 2 πιστωτικές κάρτες και από ένα καταναλωτικό δάνειο. Οι μηνιαίες δόσεις του σύμφωνα με τα τραπεζικά κριτήρια θα προσεγγίζουν περίπου τα 900 ευρώ. Αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι ο συγκεκριμένος δανειολήπτης είναι και εργαζόμενος  και παίρνει ένα μισθό των 800 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με την εξαγγελία των 3 κομμάτων της συγκυβέρνησης οι μηνιαίες δόσεις του οι οποίες θα ανέρχονται στο 30% του εισοδήματος του θα ανέρχονται συνολικά στα 240ευρώ μηνιαίως. Αν υποθέσουμε ότι το συνολικό ποσό των 120.000ευρώ θα πρέπει να αποπληρωθεί σε 30 χρόνια  αυτό σημαίνει ότι με την τοκοφορία που θα παράγει το συγκεκριμένο ποσό η οφειλή τουλάχιστον θα διπλασιαστεί, δηλαδή θα φτάσει στις 240.000 ευρώ. Το ποσό αυτό για να αποπληρωθεί με μηνιαία δόση 240ευρώ το μήνα που θα αντιστοιχεί στο 30% του μηνιαίου εισοδήματος του συγκεκριμένου δανειολήπτη, για να αποπληρωθεί χρειάζεται χρονικό διάστημα 83 ετών και 3 μηνών, όπερ σημαίνει ότι δεν επαρκεί ο φυσικός χρόνος ζωής του συγκεκριμένου δανειολήπτη ο οποίος θα πρέπει να κληροδοτήσει το σπίτι του μαζί με το χρέος του στο ή στα παιδιά του και πιθανότατα και αυτά με τη σειρά τους στη συνέχεια στα δικά τους παιδιά δηλαδή στα εγγόνια του. Βλέπουμε λοιπόν το άτοπο της συγκεκριμένης εξαγγελίας.
- Βλέπετε ορατό ένα ενδεχόμενο κουρέματος των δανείων των νοικοκυριών στις τράπεζες;
- Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενός κουρέματος των δανείων των νοικοκυριών στις τράπεζες σύμφωνα με δήλωση του ιδίου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σε συνέντευξη που είχε δώσει προεκλογικά το απέκλεισε κατηγορηματικά.
- Εφόσον η αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν πάρει παράταση ως μέτρο, ποιες εκτιμάτε ότι οι είναι οι συνέπειες για τον κοινωνικό ιστό της χώρας;
- Εάν η αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν πάρει παράταση ως μέτρο καθότι η σημερινή αναστολή για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ εκπνέει στις 31/12/2012 τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τον κοινωνικό ιστό της χώρας και εν πολλοίς μη αντιστρέψιμες. Η παραπάνω πρόβλεψη δεν στηρίζεται σε υποθετικά σενάρια αλλά σε πραγματικά γεγονότα, με βάση τα οποία καθ’ όλη την διάρκεια του 2012 πανελλαδικά ο αριθμός των Διαταγών Πληρωμής που εκδόθηκε πιθανότατα να προσεγγίζει τις 200.000.
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε μία αύξηση της τάξεως του 400% στην έκδοση διαταγών πληρωμής σε σχέση με τα έτη 2007 και 2008. Η διαταγή πληρωμής είναι το 2ο βήμα των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης καθότι στην συνέχεια έπεται η έκδοση κατασχετήριας έκθεσης και η έκδοση της περίληψης της κατασχετήριας έκθεσης δηλαδή του πλειστηριασμού.
Τα παραπάνω λοιπόν μας προϊδεάζουν ότι αν δεν δοθεί παράταση στην αναστολή εκτέλεσης πλειστηριασμών θα αντιμετωπίσουμε μία λαίλαπα πλειστηριασμών προς εκτέλεση που θα έχει ως συνέπειες την αποσάθρωση του κοινωνικού ιστού της χώρας , την καταστροφή χιλιάδων νοικοκυριών και πιθανότατα ενδέχεται να οδηγήσει σε μία κοινωνική έκρηξη που θα επιφέρει απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.
- Θεωρείτε ο νόμος Κατσέλη έχει προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στα νοικοκυριά; Ποια είναι η μέχρι τώρα στάση των τραπεζών;
- Ο νόμος Κατσέλη δηλαδή ο Ν.3869/2010 τη εποχή που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε ανταποκρινόταν στα τότε δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας. Σήμερα δυστυχώς έχει ξεπεραστεί από την δυναμική της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ουσιαστική βοήθεια ο νόμος Κατσέλη προσφέρει ή σε όσους δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο οπότε πραγματικά τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν διαγραφή των οφειλών τους σε ποσοστό πάντα βάση δικαστικής απόφασης μέχρι και 90%, σε όσους το μοναδικό τους περιουσιακό τους στοιχείο είναι μία πρώτη και μοναδική κύρια κατοικία που θα πρέπει δικαστικά να οριστεί η εμπορική της αξία. Στη περίπτωση αυτή όποιο ποσό οφειλών είναι υπέρτερο από το 85% της εμπορικής αξίας του ακινήτου θα διαγράφεται ενώ όποια ποσά δανείων είναι μικρότερα του 85% της εμπορικής αξίας θα αποπληρώνονται στο σύνολο τους εντόκως σε μία 20ετία. Σε περίπτωση τώρα που ο δανειολήπτης δεν καταφέρει να εφαρμόσει τη δικαστική απόφαση τότε η δικαστική απόφαση αναιρείται και ο δανειολήπτης θα χάσει ακόμα και την πρώτη και κύρια κατοικία του. Όσον αφορά τη στάση των τραπεζών απέναντι στο νόμο Κατσέλη είναι άκρως αρνητική και αυτό αποδεικνύεται και από το υψηλό ποσοστό αποτυχίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού που προσεγγίζει το 99%. Εξαίρεση αποτελεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που τηρεί μία πιο θετική και πιο φιλική στάση απέναντι στην όλη διαδικασία.
- Σε τι ποσό ανέρχονται τα δάνεια των νοικοκυριών και τι μέρος αυτού δεν εξυπηρετείται σήμερα;
- Τα δάνεια των νοικοκυριών σε στεγαστικά, επισκευαστικά, ανοιχτά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ανέρχονται περίπου στα 145 δις ευρώ εκ των οποίων δεν εξυπηρετείται ένα ποσοστό που προσεγγίζει περίπου το 25%.
- Πιστεύετε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα και με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις θα υπάρξει βελτίωση της θέσης των νοικοκυριών, ή επιδείνωσή τους;
- Με βάση τις επερχόμενες τρέχουσες εξελίξεις αποτελεί ακράδαντη πεποίθηση μας ότι θα υπάρξει συνολική επιδείνωση της θέσης των νοικοκυριών. Την παραπάνω πρόβλεψη την βασίζουμε στον υψηλό υπάρχοντα δείκτη ανεργίας και στη περαιτέρω αύξηση του καθότι η φετινή κατάρρευση των εσόδων του τουρισμού συνεπάγεται εκτός των άλλων την απώλεια 100.000 θέσεων εποχιακής εργασίας οι οποίοι όμως μαζί με την εργασία τους θα απολέσουν και το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας το χειμώνα, καθότι δεν θα έχουν τα απαιτούμενα ένσημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι 100.000 3μελείς ή 4μελείς οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της εξαθλίωσης. Τα ανωτέρω μαζί με το γεγονός της πρόβλεψης ότι κατά το 2ο εξάμηνο του 2012, 65.000 μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις θα κλείσουν και θα προστεθούν στις ήδη περίπου 35.000 που κλείσανε κατά το 1ο 6μηνο του έτους, θα δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα. Αν θέλουμε να κάνουμε μια πιο ρεαλιστική πρόβλεψη του μέλλοντος θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε το γεγονός ότι συνολικά το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος της χώρας μαζί με το χρέος από τις λεγόμενες μαύρες τρύπες των οργανισμών ΟΤΑ και των νοσοκομείων ξεπερνάει κατά πολύ τα 700 δις ευρώ μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη διαχείριση μια καταστάσεως που δεν είναι βιώσιμη. Επίσης παρά τα όσα λέγονται πραγματική ανάπτυξη στην οικονομία είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μετά την πάροδο τουλάχιστον μίας 5ετίας και ύστερα από σκληρές προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου