Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Τρία δισ. ευρώ “έφαγαν” από τα έτοιμα τα νοικοκυριά σε έναν μήνα!

Το γνωρίζουμε ότι ζούμε από τα έτοιμα εδώ και καιρό, όπως δεν είναι νέο και το ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώνονται συνεχώς. Αλλά εδώ , πλέον, παρατηρείται το φαινόμενο να αυξάνονται οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και να...μειώνονται των νοικοκυριών! Και, προφανώς, δεν είναι τα νοικοκυριά που έχουν την μεγαλύτερη ευχέρεια να βγάζουν χρήμα στο εξωτερικό… Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 208,86 δισ. ευρώ, από 211,11 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο, σημειώνοντας μείωση κατά 2,25 δισ. ευρώ. 

Αλλά είναι εντυπωσιακό το ότι συνολικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών είναι μειωμένες σχεδόν κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ – για την ακρίβεια, κατά 2,98 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν στη διάρκεια του συγκεκριμένου μήνα περίπου κατά 750 εκατ. ευρώ. Από τις αρχές του 2010, οι απώλειες των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν σε 29,13 δισ. ευρώ, ή κατά 9,8%, με περίπου 23,5 δισεκατομμύρια να έχουν φύγει από τις καταθέσεις των νοικοκυριών. Δηλαδή, ο μέσος όρος των 10 πρώτων μηνών ήταν περίπου 2,35 δισ. ευρώ εκροές, αλλά το Νοέμβριο τα νοικοκυριά “έφαγαν” από τα έτοιμα σχεδόν 650 εκατ. ευρώ περισσότερα… 

Βεβαίως, στη διάρκεια μηνών όπως ο Ιανουάριος και ο Απρίλιος, οι εκροές καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών είχαν υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ Στα αξιοσημείωτα των στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος, το ότι και καταθέσεις προθεσμίας, που λόγω των υψηλών επιτοκίων αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι των καταθέσεων, υποχώρησαν τον Νοέμβριο στα 97,96 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 913 εκατ. ευρώ, έναντι του Οκτωβρίου, ενώ σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2009, κατέγραψαν μείωση ύψους 11,59 δισ. ευρώ.

protothema.gr
http://katse-kala.blogspot.com


Πηγή: http://dinatos.blogspot.com/2011/01/blog-post_731.html#ixzz1AEqqHuNU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου