Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Δελτίο Τύπου - Κώδικας Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων


ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
 ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ
---------------------------------------------------------------------

ΓΟΥΝΑΡΗ 2                                               ΤΗΛ: 2104274112


1ος ΓΡΑΦΕΙΟ Ν. 6                                       FAX: 2104226253

ΠΕΙΡΑΙΑΣ                                                  ekritiko@otenet.gr

185 31      

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ

 

 

Μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν , τα όσα αναφέρονται , στον κώδικα διαχείρισης προβληματικών δανείων , που δόθηκε στην δημοσιότητα προς διαβούλευση από την τράπεζα της Ελλάδος και πρόκειται να ισχύσει , από 01/01/2015.

         Από την προσεκτική ανάγνωση των όσων αναφέρονται προκύπτει σαφέστατα , ότι ο ανωτέρω κώδικας την μόνη πλευρά που εξυπηρετεί , είναι αυτή των τραπεζών.

        Καθότι τα όσα προβλέπονται στην ουσία απλώς διευκολύνουν τις τράπεζες στο να υφαρπάζουν τα σπίτια και τα ακίνητα των δανειοληπτών αναίμακτα χωρίς δηλαδή οι τράπεζες να χρειάζεται να προσφύγουν δικαστικά προκειμένου να πετύχουν τούτο.

        Η ανωτέρω δε πρόβλεψη ελήφθη , καθότι στην συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων , που οδηγούνται στα δικαστήρια , δικαιώνονται οι δανειολήπτες.

        Αντί λοιπόν να δοθεί μία οριστική , μόνιμη και ριζοσπαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων , γίνεται προσπάθεια , οι ιδιοκτήτες να μετατραπούν σε ενοικιαστές .

Βεβαίως οι συντάκτες του ανωτέρω κώδικα , φρόντισαν μόνο στο να αυξήσουν , την κερδοφορία των τραπεζών, καθότι σύμφωνα με τα ανωτέρω προβλεπόμενα , σε δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις στεγαστικών δανείων , που χρονολογούνται προ δεκαετίας ή δεκαπενταετίας , και οι δανειολήπτες πλήρωναν όσο είχαν την οικονομική δυνατότητα , ανελλιπώς τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, καλούνται τώρα , να εκχωρήσουν οικειοθελώς το σπίτι τους στην τράπεζα και από ιδιοκτήτες να γίνουν ενοικιαστές , το δε υπόλοιπο της οφειλής τους να το πληρώνουν υπό την μορφή ενοικίου και όταν κατ’ αυτό τον τρόπο θα εξοφλήσουν να επαναγοράσουν το ίδιο τους το σπίτι. Δηλαδή καλούνται το ένα ευρώ που δανείστηκαν υπό την μορφή στεγαστικού δανείου να το αποπληρώσουν με τέσσερα ευρώ τουλάχιστον.

Δηλαδή οι τράπεζες είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα , που ενώ  ενισχύθηκαν με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων - δανειοληπτών , οι ίδιοι οι ανωτέρω φορολογούμενοι – δανειολήπτες καλούνται να συνεισφέρουν , στους ισολογισμούς των ανωτέρω επιχειρήσεων – τραπεζών , με ποσά  που αντιστοιχούν σε κέρδη της τάξεως του 300% και 400% .

Δυστυχώς για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι οι  πολιτικοί ιθύνοντες της κυβερνήσεως , οι επικεφαλείς των τραπεζών αλλά και ο διοικητής της τραπέζης της Ελλάδος , είναι κατώτεροι των περιστάσεων σε κομβικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και που θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας για πολλές δεκαετίες.

 

 

 

 

  -Ο-

     ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

                                                       

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου