Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Η Εθνική Ομοσπονδία Καταναλωτών πιστή στις ιδρυτικές της αρχές και διακηρύξεις από το 1999 , αντιτίθεται στην λειτουργία και δραστηριοποίηση στην Ελλάδα , των γερμανικών τουριστικών κολοσσών Thomas Cook και Tui , με συνθήκες και όρους αποικιοκρατικούς .
Οι τουριστικοί κολοσσοί Thomas Cook και Tui επέβαλαν στην Ελλάδα την εφαρμογή του τουριστικού μοντέλου του συστήματος «all inclusive» ( το περίφημο βραχιολάκι). Για να γίνει περισσότερο κατανοητό all inclusive σημαίνει ότι ο τουρίστας που έρχεται στην χώρα μας , έχει προπληρώσει ήδη  στο εξωτερικό τα αεροπορικά του εισιτήρια , το κόστος διαμονής και το κόστος διατροφής. Κατά αυτό τον τρόπο οι συγκεκριμένοι τουρίστες πληρώνοντας ένα τίμημα 10-15 ευρώ ημερησίως δικαιούνται την διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο , πρωινού , μεσημεριανού , βραδινού καθώς και απεριόριστης ποσότητας ελεύθερης κατανάλωσης ποτών και γλυκισμάτων.
Τα ανωτέρω έχουν σαν αποτέλεσμα , το σύνολο της προστιθέμενης τουριστικής αξίας του ελληνικού τουρισμού αντί να μένει σαν κέρδος στην χώρα μας , να παραμένει σαν κέρδος στην Γερμανία και  την ίδια στιγμή να οδηγούνται σε λουκέτο και αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειακές , μικρές και μικρομεσαίες τουριστικές και παρατουριστικές επιχειρήσεις , οι οποίες λειτουργούν εποχιακά κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οδηγώντας  στην ανεργία 800.000 εποχιακά απασχολούμενους στον τουρισμό.
Τα ανωτέρω συμβαίνουν διότι ο τουρίστας με το πρόγραμμα «all inclusive» ( το περίφημο βραχιολάκι)  , δεν ξοδεύει και δεν αφήνει τίποτα εκτός της ξενοδοχειακής μονάδας, δηλαδή δεν επισκέπτεται και δεν καταναλώνει προϊόντα και δεν του παρέχονται υπηρεσίες σε εστιατόρια, ταβέρνες , μπαρ, τουριστικά καταστήματα , ελεύθερες παράλιες και οργανωμένες παραλίες .
Αυτό πρακτικά σημαίνει , ότι σε περιοχές όπως η Ρόδος , Κως , Κάλυμνος , Κρήτη , Κέρκυρα, Σάμος κτλ οι τοπικές αγορές και οι τοπικές κοινωνίες οδηγούνται σε πλήρη αφανισμό και ερήμωση.
Κατά κανόνα οι γερμανικοί τουριστικοί κολοσσοί Thomas Cook και Tui που ελέγχουν περίπου το 85% του εισερχόμενου τουρισμού στην χώρα μας , συνεργάζονται με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες είτε ξένων συμφερόντων είτε ελλήνων ολιγαρχών της τάξεως των 3.000 κλινών , 4.000 κλινών  , και 5.000 κλινών .
Οι συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες απασχολούν προσωπικό από 1.000 έως 2.000 άτομα το οποίο όμως προσωπικό στην συντριπτική του πλειοψηφία , αμείβεται με 300 ευρώ μηνιαίως , είναι ανασφάλιστο και του παρέχεται μόνο τροφή και στέγη, καθότι με ειδικές διακρατικές συμφωνίες το προσωπικό αυτό αλλοδαπής προέλευσης έρχεται για εργασία στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις για πρακτική εκπαίδευση , από τουριστικές σχολές του εξωτερικού και από χώρες όπως η Ρουμανία , η Μολδαβία , η Ουκρανία και γενικά από χώρες χαμηλού βιοτικού επιπέδου.
Από όλα τα ανωτέρω γίνεται ευκολά κατανοητό , ότι από τα 17.000.000 τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως την χώρα μας και εκλαμβάνεται σαν μεγάλη επιτυχία , το οικονομικό όφελος τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις τοπικές κοινωνίες , είναι από ανύπαρκτο και μηδαμινό έως ελάχιστο.
Η Εθνική Ομοσπονδία Καταναλωτών όπως αρμόζει σε μία ανεξάρτητη χώρα και ένα κράτος δικαίου αιτείται και απαιτεί τα κάτωθι:

1.   Είτε την ολοκληρωτική απαγόρευση της λειτουργίας του συστήματος «all inclusive» στην χώρα μας

2.   Είτε την λειτουργία του συστήματος «all inclusive» στην χώρα μας , υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις , όπως να επιτρέπεται η λειτουργία των συγκεκριμένων ξενοδοχειακών μονάδων σε απόσταση τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο κέντρο ή οικισμό είτε με ποσόστωση, δηλαδή να επιβληθεί στους τουριστικούς οργανισμούς Thomas Cook και Tui , το 50% των εισερχόμενων τουριστών που διακινούν υποχρεωτικά , να εξυπηρετείται από τις πολύ μικρές , μικρομεσαίες οικογενειακές τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

3.   Να ληφθούν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που είναι συγκεκριμένα, γνωστά και εύκολα επιβάλλονται , εφόσον υπάρχει η απαραίτητη πολιτική θέληση και βούληση , προκειμένου να στηριχθούν οι πολύ μικρές  , μικρομεσαίες οικογενειακές ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις , που κατά εκατοντάδες βάζουν λουκέτο , σε αντίθεση με την ψεύτικη εικόνα , ευμάρειας και πλούτου που προβάλλεται από τα διαπλεκόμουνα μέσα ενημέρωσης.

Σας ζητούμε να μας βοηθήσετε να συμπορευτείτε και να συνταχθείτε μαζί σας , στο δίκαιο αγώνας μας , κατά του συστήματος «all inclusive» και του κατευθυνόμενου τουρισμού , που έχουν επιβάλει στην χώρα μας , οι τουριστικοί  πολυεθνικοί γερμανικοί κολοσσοί. 


                  -Ο-
            ΠΡOΕΔΡΟΣ
                                                                               ΚΡΗΤΙΚΟΣ Σ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου