Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ζει μία οικογένεια με 800 ευρώ;

Φυσικά και όχι, αλλά αυτά είναι τα δεδομένα για έναν άνεργο και ένα νεοπροσληφθέντα

Όλο και πιο κοντά στη φτώχεια έρχεται η ελληνική κοινωνία και ειδικά οι νέοι, καθώς πολύ δυσάρεστες  είναι οι εκπλήξεις για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες από την εγκύκλιο για τους νέους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Το γενικό «τσεκούρι» στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και η ανελέητη φοροεπιδρομή των τελευταίων ετών φέρουν σε αδιέξοδο την ελληνική κοινωνία και τα νέα ζευγάρια

Και αυτό γιατί την ώρα που οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο,  εκατοντάδες  χιλιάδες οικογένειες θα δουν το εισόδημα τους να μειώνεται δραματικά.

Για παράδειγμα:  Οικογένεια νέου ζευγαριού με ένα παιδί, στην οποία η σύζυγος έμεινε άνεργη, και ο σύζυγος είναι 30 ετών και έχει προϋπηρεσία  9 έτη σε μια επιχείρηση, το μηνιαίοι εισόδημα τους διαμορφώνεται  σε μόλις 1044 ευρώ.

Και αυτό γιατί πλέον η σύζυγος λαμβάνει επίδομα εργασίας μόνο 396 ευρώ, ενώ ο σύζυγος πληρώνεται με 820 ευρώ μικτά, δηλαδή με περίπου 648 ευρώ καθαρά.

Όμως σε αυτό το ποσό θα πρέπει να υπολογιστεί ότι οι εργαζόμενοι  πρέπει να πληρώσουν  το χαράτσι των ακινήτων, εφόσον διαθέτουν σπίτι και τις έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης  που μειώνουν δραματικά το μισθό.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για ένα νεαρό ζευγάρι όπου ο άντρας μόλις άρχισε να δουλεύει και η σύζυγος έμεινε άνεργη, κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο με 1 εκατ. ανέργους αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι  από τους μισούς νέους είναι στην αναζήτηση.

Σε αυτή την περίπτωση ο σύζυγος λαμβάνει μικτό μισθό 586 ευρώ, όμως τα καθαρά που μπαίνουν στο σπίτι ανέρχονται σε 489 ευρώ. Αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και το επίδομα ανεργίας της συζύγου που είναι 360 ευρώ, τότε η συγκεκριμένη  οικογένεια καλείται να ζήσει κάθε μήνα με 849 ευρώ.

Σε ότι αφορά τους νέους κάτω των 25 ετών, τα πράγματα είναι δραματικά, αφού τα μικτά ανέρχονται σε μόλις 510 ευρώ το μήνα και τα καθαρά σε 440 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου