Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Πως θα "κουρευτούν" όλα τα δάνεια - Τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

- Προτείνεται κούρεμα 30% όλων των δανείων
- Στον αέρα ακόμα το πόσο θα επιμηκυνθεί το διάστημα αποπληρωμής
- Αγνωστο και τι θα γίνει με τους τόκους
- Όλα είναι σε επίπεδο προτάσεων ακόμα - Μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση

Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί από κανέναν αν η ρύθμιση θα αφορά επιμήκυνση του δανείου, δηλαδή περισσότερες δόσεις αλλά και μεγαλύτερο ποσό ή αν θα κουρευτεί και το συνολικό χρέος. Όπως και να' χει πάντως κανείς δεν μιλάει για χάρισμα των δανείων στους καταναλωτές αλλά για διευκολύνσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κάνει την… κρούση στις τράπεζες, για «κούρεμα» των οφειλών από δάνεια σε ποσοστό από 20% έως 30%.  Από την άλλη, οι τραπεζίτες περιμένουν τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Για την ώρα, υπάρχουν δυο εισηγήσεις, η μια από την αμερικανική εταιρία Bain που προτείνει «κούρεμα» 30% όλων των δανείων, ενώ υπάρχει και η πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, που έχει στείλει επιστολή στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Η πρόταση Κουτρουμάνη προβλέπει: μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής, πληρωμή τόκων μόνο για δυο χρόνια και πληρωμή της δόσης ανάλογα με το εισόδημα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: για ένα στεγαστικό δάνειο, ύψους 150.000€ με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 χρόνια και επιτόκιο 4%, σήμερα η μηνιαία δόση είναι 760€. Αν αποφασιστεί πως η ρύθμιση θα αφορά την επιμήκυνση της αποπληρωμής, ο χρόνος εξοφλήσεις θα πάει στα 40 χρόνια και η μηνιαία δόση στα 435€.

Τα πάντα, όμως, παραμένουν ακόμη ρευστά. Και κυρίως υπάρχουν σημαντικά (αναπάντητα) ερωτήματα, όπως
α) μετά το «κούρεμα» ή την επιμήκυνση του χρέους, η μηνιαία δόση θα διαμορφωθεί έως το 30% των μηνιαίων αποδοχών όπως έγινε με τους δημοσίους υπαλλήλους;
β) θα παρέμβει η κυβέρνηση για πέσουν τα επιτόκια –κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια- σε πιο λογικά επίπεδα;

Επίσης, κάνεις δεν ξέρει ακόμη τι θα γίνει με εκείνους που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς δουλειά αλλά με δάνεια στις πλάτες τους αλλά και για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο Μάρτιο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Δημήτρη Σπυράκο. Άλλωστε, κάθε μέρα που περνά, όλο και περισσότεροι δανειολήπτες δηλώνουν αδυναμία να αποπληρώσουν τις όφειλες τους.

Σε περίπτωση που κυβέρνηση και τράπεζες φτάσουν σε συμφωνία για το «κούρεμα», τα νοικοκυριά θα απαλλαγούν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους, από χρέη ύψους από 22,5 δισ. έως 34 δισ. ευρώ, οι επιχειρήσεις από οφειλές 30-36 δισ. ευρώ. Που σημαίνει ότι συνολικά θα διαγραφούν οφειλές από 50 έως 70 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου