Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας για την επόμενη εβδομάδα

Μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα η τελική...
έκθεση της τρόικας, αναφορικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Κι αυτή θα είναι η τελευταία δοκιμασία στην οποία θα υποβληθεί η χώρα μας, πριν «πάει στο ταμείο» για να εισπράξει τα πρώτα 30 δις ευρώ από την συνολική βοήθεια των 130 δις του δεύτερου πακέτου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παρά τους αστερίσκους και τους σχεδόν παραδοσιακές επιφυλάξεις, που θα σημειώνονται στο σχετικό κείμενο, η «γενική ιδέα» θα είναι θετική και θα ανάβει το πράσινο φως για να πάρει η χώρα τα λεφτά.

Ωστόσο, εξαιτίας αυτού του λόγου και μόνο η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι πολύ κρίσιμη, καθώς η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνει οτιδήποτε που θα μπορούσε να της χαλάσει την καλή εικόνα που έχει δημιουργήσει τις τελευταίες εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή και τις τελευταίες προπαρασκευαστικές ρυθμίσεις, στο πλαίσιο των σχεδόν συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει και αν είναι δυνατόν να αρχίσει να εφαρμόσει αυτές που έχει ήδη ψηφίσει.

Αυτός είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος θέλει να περάσει από την day to day διαχείριση του προβλήματος στην week to week. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως λέγεται αρμοδίως, κάτι τέτοιο θα συνιστά πολύ μεγάλη πρόοδο, καθώς μέχρι και πριν από μερικές μέρες κανείς δεν γνώριζε κυριολεκτικά «τι του ξημερώνει», διαχειριζόμενος τα ελληνικό ζήτημα. Αυτή η εικόνα, τώρα, φαίνεται πως κάπως απαλύνεται.