Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Κατάσχουν ακίνητα και καταθέσεις όσων έχουν χρέη στο Δημόσιο

40 άτομα ένα ειδικό σώμα ελεγκτών έχει αναλάβει να ξετρυπώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν στο Δημόσιο
ποσά άνω των πέντε εκατομμυρίων σε πρώτη φάση, ώστε να ξεκινήσουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Πρόκειται για τη νέα ομάδα δράσης κατά της φοροδιαφυγής που εκτός από τις έρευνες στα υποθηκοφυλακεία θα αρχίσουν αντίστοιχες έρευνες και σε τραπεζικούς λογαριασμούς, τόσο για τη δέσμευση καταθέσεων όσο και για τον εντοπισμό λογαριασμών εταιρειών ή άλλων περιουσιακών στοιχείων που χάνονται μέσω μεταβιβάσεων κλπ.
Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν μεγαλοοφειλέτες, αργότερα όμως το μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί και σε όσους χρωστούν πολύ μικρότερα ποσά.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, απ' ευθείας από τραπεζικούς λογαριασμούς για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδα Πρώτο Θέμα οι προϊστάμενοι των εφοριών έχουν πάρει προφορική εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμοστεί ο νόμος 2951/2001 που προβλέπει άρση του απορρήτου των κάθε μορφής καταθέσεων. Έτσι αν και μέχρι σήμερα οι έφοροι προχωρούσαν σε κατασχέσεις λογαριασμών μόνο σε όσους όφειλαν πάνω απο 20.000-30.000 ευρώ, τώρα οι κατασχέσεις θα γίνονται και για όσους οφείλουν από 4.000 -5.000 ευρώ και πάνω.


Η διαδικασία αυτή που αφορά περίπου 300.000 - 400.000 φορολογούμενους προβλέπει:


- Εφόσον το ποσό της οφειλής είναι ληξιπρόθεσμο, ο έφορος θα στείλει 3 μηνιαία συνεχή ειδοποιητήρια

- Αν ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί για να ρυθμίσει την οφειλή ή να πληρώσει όλο το ποσό, θα δίνεται εντολή στις τράπεζες να δεσμεύουν τους λογαριασμούς του (ταμιευτηρίου ή όψεως) είτε στην Ελλάδα είτε σε θυγατρική της τράπεζας στο εξωτερικό. Επίσης, θα δεσμεύονται θυρίδες ή λογαριασμοί με περισσότερα από ένα ονόματα αν ένα από αυτά έχει οφειλές.

Από τις κατασχέσεις εξαιρούνται οι προθεσμιακές καταθέσεις ή καταθέσεις που υπάρχουν στο private banking.


Σύμφωνα με πληγή που επικαλέιται η εφημερίδα, πολλοί καταθέτες που χρωστούν στο Δημόσιο κλείνουν εδώ και αρκετό καιρό τους λογαριασμούς τους και βάζουν τα χρήματα σε θυρίδες είτε στο όνομα off shore εταιρειών είτε στο όνομα συγγενικών τους προσώπων, ωστε να μην κατασχεθούν..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου