Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

ΣτΕ: Παράνομη η διακοπή ρεύματος

Όμως η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων.

Συγκεκριμένα συμφώνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι το χαράτσι είναι συνταγματικό, καθώς πρόκειται για μέτρο με προσωρινό και όχι μόνιμο χαρακτήρα.

Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος.

Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτό που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Καλαμάτας , η ΑΔΕΔΥ , το σωματείο Έλληνες Φορολογούμενοι, η πανελλήνια ένωση Φοροτεχνών και ιδιώτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου