«Περίπου 400.000 νοικοκυριά καθυστερούν έως 3 δόσεις των δανείων τους. Άλλα 120.000 νοικοκυριά δεν πληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, ενώ 30.000 στεγαστικά δάνεια έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται». Την ίδια στιγμή, τα πινάκια στην Ευελπιδων έχουν βουλιάξει από τις αιτήσεις πλειστηριασμών, για την εκδίκαση των οποίων έχουν διατεθεί 4 κτίρια. Μιλάμε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών, Ευάγγελο Κρητικό
ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Πώς χαρακτηρίζετε τις νέες ρυθμίσεις;
«Αποσπασματικές, ημιτελείς και δύσκολα εφαρμόσιμες στην πράξη , με αποτέλεσμα το άρθρο 14 του Ν.3587/07 να παραμένει κενό γράμμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί ούτε μία δικαστική απόφαση ευνοϊκή υπέρ των δανειοληπτών με βάση αυτό το άρθρο και το ίδιο προβλέπεται να συμβεί και στο καινούργιο σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για την προστασία των δανειοληπτών. Το αποτέλεσμα είναι να εκδίδονται χιλιάδες κατασχετήρια και να διενεργούνται πλειστηριασμοί ακόμα και για ποσά των 250,1.000 ή1.700 ευρώ».
Πώς αξιολογείτε την αύξηση από 10.000 σε 20.000 ευρώ του ορίου οφειλών κάτω από το οποίο δεν μπορεί να γίνει πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας;
«Είναι άνευ πρακτικής αξίας, επειδή το περιεχόμενο του νόμου δεν αλλάζει, σε σχέση με το άρθρο .. 14 του Ν.3587/07 και θέτει τόσες πολλές σωρευτικές προϋποθέσεις, που έχει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα».
Τι προϋποθέσεις;
«Πρέπει ο μικροοφειλέτης εντός αυστηρής προθεσμίας 15 ημερών να ασκήσει ανακοπή, να προσφύγει δικαστικά για να αποδείξει το αυτονόητο, δηλαδή την αδυναμία του να πληρώσει, να μην έχει συναινέσει στην εγγραφή προσημείωσης ή υποθήκης υπέρ της τράπεζας και τελικά να κερδίσει τα δικαστήρια για να μη γίνει ο πλειστηριασμός».
Προστατεύεται τελικά ο μικρο- οφειλέτης;
«Αυτός είναι ο στόχος. Οταν όμως κάποιος επειδή οφείλει 1.500 ή 2.οοο ευρώ χάνει το σπίτι του, πώς είναι δυνατόν να εμπλακεί σε δαιδαλώδεις δικαστικούς αγώνες, για να σώσει την περιουσία του ξοδεύοντας ποσά των 1.500 και 2.οοο ευρώ;».
Το χρονικό διάστημα που δίνεται στους δανειολήπτες να ασκήσουν ανακοπή είναι αρκετό;
«Οχι μόνο δεν είναι αρκετό, αλλά δημιουργεί τεράστια προβλήματα, διότι είναι ελάχιστοι οι δανειολήπτες που προλαβαίνουν την παραπάνω προθεσμία, αλλά ταυτόχρονα έρχεται και σε αντίθεση με συγκεκριμένα άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».
Που λέτε τι;
«Οτι κάποιος οφειλέτης έχει το δικαίωμα να ασκήσει ανακοπή κατά της κατασχετήριας έκθεσης 15 μέρες μετά την κοινοποίησή της ή. να ασκήσει ανακοπή κατ' άρθρο 954 ίου σχετικού κώδικα τουλάχιστον ς εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού. Προθεσμίες σαφώς ευνοϊκότερες για τον μικροοφειλέτη, επομένως κρίνεται απολύτως απαραίτητο το σχέδιο νόμου που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή να αλλάξει στο συγκεκριμένο σημείο».
Οι δανειολήπτες χάνουν εύκολα τα ακίνητα τους;
«Δυστυχώς την τελευταία ΐ5ετία άλλαξαν χέρια και χάθηκαν χιλιάδες ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία διά μέσου αδιαφανών διαδικασιών στους τόπους διεξαγωγής των πλειστηριασμών, όπου οργανωμένα κυκλώματα υφάρπαζαν περιουσίες, στην κυριολεξία αντί πινακίου φακής, ξεπλένοντας μαύρο χρήμα το οποίο προερχόταν από έκνομες ενέργειες».
Πως προκύπτει αυτό που λέτε;
«Σε όσες περιπτώσεις εξαναγκάσαμε το ΣΔΟΕ διά εξωδίκου να παραστεί σε πλειστηριασμούς και να ασκήσει τους απαραίτητους ελέγχους, αποκαλύφθηκαν κυκλώματα στα οποία συμμετείχαν υπάλληλοι τραπεζών, συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, άνθρωποι της νύχτας, "κοράκια" που με μηδενικές φορολογικές δηλώσεις είχαν χτυπήσει και είχαν πάρει στους πλειστηριασμούς εκατοντάδες ακίνητα αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ».
Πόσοι δανειολήπτες αδυνατούν να πληρώσουν;
«Περίπου 400.000 νοικοκυριά· βρίσκονται στο κόκκινο, δηλαδή καθυστερούν από ι έως 3 δόσεις. Αλλα 120.000 νοικοκυριά έχουν σταματήσει πλήρως να εξυπηρετούν πάσης μορφής δανειακές τους υποχρεώσεις και υπολογίζεται πως 30.000 στεγαστικά δάνεια, της τελευταίας 5ετίας, έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται».
Τι εκτιμάτε για το μέλλον;
«Οι αριθμοί αυτοί δύστυχώς θα αυξηθούν δραματικά, γιατί αρκετές χιλιάδες στεγαστικά δάνεια που έχουν ληφθεί με σταθερό επιτόκιο, όταν αυτό μετατραπεί σε κυμαινόμενο, οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα υποστούν ένα πραγματικό επιτοκιακό σοκ».
Πόσα ακίνητα βγαίνουν τον χρόνο σε πλειστηριασμό;
«Μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, όπου εκδικάζονται αιτήσεις για διαταγές πληρωμής για ποσά κάτω των 12.000 ευρώ ,το 2007 εκδόθηκαν πλέον των 25.οοο διαταγών πληρωμής και στο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου εκδικάζονται αιτήσεις για ποσά άνω των 12.000, το 2007 εκδόθηκαν πλέον των 12.οοο διαταγών πληρωμής».
Επομένως τα πράγματα είναι κρίσιμα.
«Στο κτίριο 5 εδώ και 1,5 χρόνο εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των πλειστηριασμών. Επειδή τα πινάκια είναι πλημμυρισμένα από προγράμματα πλειστηριασμών και δεν επαρκούν οι αίθουσες, η διοίκηση των δικαστηρίων διαθέτει και το κτίριο ίο και το κτίριο που είναι γνωστό ως προ- κάτ και μαζί με το κτίριο που διατίθεται για τις προσημειώσεις, πρέπει πλέον να μιλάμε όχι για δικαστήρια, αλλά για πλειστηριοδι- κεία-τραπεζοδικεία».
Οι πολίτες είναι ανίσχυροι απέναντι στις Τράπεζες;
«Ο μικροοφειλέτης είναι πραγματικά ανίσχυρος στο να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στις διαθέσεις του τραπεζικού καρτέλ, το οποίο διαθέτει άφθονα οικονομικά μέσα, όταν ο ίδιος αδυνατεί στοιχειωδώς να καλύψει τα έξοδα ενός δικαστικού παράβολου».
Τι συστήνετε σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους;
«Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κι όταν διαπιστώνουν ότι δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις, να προβαίνουν σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού μετηντράπεζα. Διαφορετικά, να αναζητήσουν και να διαπραγματευτούν με άλλη τράπεζα με τη μέθοδο μεταφοράς υπολοίπου. Εάν καταστεί ληξιπρόθεσμος, τότε να μη χάσουν προθεσμία και να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους». >
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου