Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΚΙΝΗΤΑ"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

«Πώς θα σώσετε το σπίτι σας» συμβουλεύει σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος της  Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών - Δανειοληπτών κ. Ευάγγελος Κρητικός
Πως οδηγηθήκαμε στων υπερδανεισμό και πώς φτάσαμε στη δεύτερη γενιά εγκλωβισμένων καταναλωτών

Πόσο εύκολο είναι σήμερα νοικοκυριό και επιχειρηματία να δουν να βγαίνουν στο «σφυρί» τα σπίτια τους, τα οικόπεδα, τα αυτοκίνητα τους και κάθε είδους περιουσιακά τους στοιχεία, γιατί αδυνατούν να καλύψουν τα χρέη που έχουν αναλάβει από δάνειας Είναι δύσκολο, στις σημερινές οικονομικές συνθήκες, το όνειρο απόκτησεις σπιτιού να μετατραπεί σε εφιάλτης Τουναντίον, απαντά κατηγορηματικά ο πρόεδρος τηs Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασία Πολιτών Καταναλωτών - Δανειοληπτών, κ. Ευάγγελου Κρητικός στη σημερινή συνέντευξη του στο περιοδικό «ΑΚΙΝΗΤΑ». «Την τελευταία 3ετία υπολογίζεται ότι εκπλειστηριάστηκαν πλέον των 80.000 ακινήτων, ενώ στις 200.000 τουλάχιστον εκτιμώνται οι αναγκαστικές πωλήσεις που έγιναν για να αποφύγουν οι δανειολήπτες τον πλεστηριασμό». Και δυστυχώς οι προβλέψεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες... «την επόμενη ςετία δυστυχώς αναμένεται ότι δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, θα χάσουν τα περιουσιακά τους στοϊχεία.
Το ελληνικό φαινόμενο των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών είναι τόσο πρωτόγνωρο και πρωτοφανές που δεν πέρασε απαρατήρητο, ούτε από τον πρώην διοικητή της FED, τον Άλαν Γκρίνσηαν, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσαδ του, κατέταξε την Ελλάδα και την Αμερική, eras δύο πρώτες θέσεις των χωρών με τους περισσότερους πλειστηριασμούς στον κόσμο! Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν το 2007 είχαμε ρεκόρ όλων των εποχών καθώς σημείωσαν αύξηση 40 - 4ς%!
«Δεν μιλάμε πλέον για δικαστήρια, αλλά για ηλειστηριοδικεία ή τραπεζοδικεία τονίζει ο κ. Κρητικός παραθέτοντας στοιχεία που προκαλούν δέος! «Πα πρώτη φορά την τελευταία 10ετία, ακόμα και τις εορτασπκές ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα εκδικάζονταν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στα δικαστήρια και ατυχείς  δανειολήπτες κινδύνευαν μέσα σης εορταστικές ημέρες, να χάσουν την περιουσία τους».
Πώς όμως οδηγηθήκαμε στον υπερδανεισμό και στην έκρηξη των κατασχέσεων και πλειστηριασμών, γιατί έρχεται (εκ των υστέρων) η ΤτΕ να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις οφειλές των νοικοκυριών, πως μπορεί κανείς να σώσει το σπίτι του και γενικά την περιουσία του όταν πάρει ένα στεγαστικό δάνειο, ποια ειναι η εικόνα που καταγράφεται στο νομό Λάρισαςς
Τις απαντήσεις αυτές δίνει σήμερα ο κ. Κρητικός αποτυπώνοντας τη ζοφερή πραγματικότητα και τις τραγικές διαστάσεις του θέματος, συμβουλεύοντας τους υποψήφιους δανειολήπτες να είναι προσεκτικοί και προπαντός ενήμεροι.
Να σημειώσουμε πάντως πως τις ανησυχίες για τα «κανόνια» του μέλλοντος κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, εξέφρασε και ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γκαργκάνας στην τελευταία έκθεση Νομισματικής Πολιτικής. Με δεδομένο ότι περίπου 120.000 νοικοκυριά Βρίσκονται στο «κόκκινο» και με δεδομένο ότι οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια ήταν 63,61 δισ. ευρώ στο τέλος του 2007, περισσότερα κατά 2,2 δισ. ευρώ δηλαδή σε σχέση με το 2006 εξηγεί γιατί οι δανειολήπτες αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Τα πράγματα όμως θα ήταν διαφορετικά σήμερα αν οι ανησυχίες της Ομοσπονδίας είχαν από νωρίς εισακουσθει και αν η χώρα μας ακολουθούσε το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας,..
Η συνέντευξη με τον κ. Κρητικό έχει ως εξής:

Κύριε Κρητικέ, με δεδομένο ότι οι οφειλές των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια έχουν αυξηθεί το 2007 σε σχέση με το 2006 και σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ περισσότερα από 2,2 δια ευρώ δεν αποπληρώνονται κανονικά, πόσο εύκολο είναι σήμερα το όνειρο απόκτησς μιας κατοικίας να μετατραπεί σε εφιάλτη ;

- Στις σημερινές  δύσκολες εποχές δυστυχώς  είναι πάρα πολύ εύκολο. Όλοι θυμόμαστε τον καταιγισμό των διαφημιστικών μηνυμάτων, που μας προέτρεπαν να αγοράσουμε σπίτι μέσω τραπεζικού δανεισμού   σαν δόση, το μισό του ενοικίου. Σήμερα όμως η σκληρή πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί είναι ότι η δόση του στεγαστικού δανείου, είναι 2πλάσια από το ενοίκιο.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου η αγορά ενός νεόκτιστου διαμερίσματος 100 τ.μ. σε μεσοαστική περιοχή των Αθηνών, κοστίζει  σήμερα 200.00 ευρώ. Αν το παραπάνω διαμέρισμα ενοικιαστεί το μίσθωμα θα ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ, ενώ αν αγοραστεί εξ ολοκλήρου με δάναο 20ετούς διάρκειας, με κυμαινόμενο επιτόκιο, η μηνιαία δόση αποπληρωμής του δανείου θα ανέρχεται περίπου στα 1.100 με 1.200 ευρώ, δηλαδή διπλάσια του ενοικίου.
Πα να γίνει κατανοητό αυτό που αναφέρουμε, παραθέτουμε το εξής παράδειγμα:
Ένα μέσο στεγαστικό δάνειο της τάξεως των 1ς0.000 ευρώ, με διάρκεια αποπληρωμής τα 20 χρόνια και με κυμαινόμενο επιτόκιο, με τις μέχρι τώρα 8 αυξήσει των επιτοκίων της ΕΚΤ, επιβαρύνει το δανειολήπτη με ένα επιπλέον  κόστος που ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.
Συνεπώς το αποτέλεσμα που προκύπτει για to μέσο ελληνικό νοικοκυριό είναι τραγικό.

Ποιοι λόγοι και ποιες αίτιες οδήγησαν τα νοικοκυριά στον υπερδανεισμό;

-          Μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου, όπου εκατοντάδες χιλιάδες μικροεηενδυτές, έχασαν τις αποταμιεύσεις μίας ζωής, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 30 δισ. δρχ. , ήταν υπαρκτός ο κίνδυνος κατάρρευσης και της αγορός. Ο μόνοδ τρόπος για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, το οποίο θα είχε σοβαρότατες πολιπκές επιπτώσεις και προεκτάσεις, ήταν να ωθηθούν τα ελληνικά νοικοκυριά, στο δανεισμό και στην υπερχρέωση, προκειμένου α) να στηριχθεί η αγορά και β) να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των καρτέλ των τραπεζών και των μεγαλοεργολάβων. As μην ξεχνάμε την τελευταία 8ετία τα δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν και την έκρηξη στις τιμές των ακινήτων, που είχε σαν αποτέλεσμα και στην Ελλάδα, να έχει δημιουργηθεί «φούσκα» των ακινήτων, καθώς είναι υπερτιμολογημένα, κατά ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% με 30% της πραγματικής τους αξίας.
Είναι ενδεικτικό και χαρακτηριστικό, ότι στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και συγκυρία, η Τράπεζα της Ελλάδος, απελευθέρωσε τα όρια της καταναλωτικής πίστης, που μέχρι τότε ήταν 3.000 ευρώ ανά καταναλωτή.
Επίσης καταστρατηγήθηκε και η κείμενη νομοθεσία, χωρίς ουδέποτε οποιοδήποτε τραπεζικό στέλεχος να κληθεί να λογοδοτήσει γι' αυτό. Συγκεκριμένα απαγορευόταν κάποιος καταναλωτής να έχει πέραν του ενός καταναλωτικού δανείου. Ομως κάποτες τράπεζες αν και είχαν ακριβή εικόνα της πιστοληπτικής εικόνας του δανειολήπτη μέσω του «Τειρεσία» έβαζαν τους τότε δανειολήπιες και υπέγραφαν υπεύθυνες δηλώσει του Ν. 10ς, σύμφωνα με τις οποίες  δεν είχαν οφειλές σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα

Tις οδυνηρές συνέπειες του υπερδανεισμού, ως Εθνική Ομοσπονδία τις καταγράφετε συστηματικά, κοινοποιώντας κατά καιρούς στοιχεία για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που προκαλούν έντονη ανησυχία. Μπορείτε να μας δώσετε σε αριθμούς τη σημερινή εικόνα;

-           Την τελευταία δετία, κ. Νούλη, σαν Εθνική Ομοσπονδία πραγματοποιούμε μία συστηματική προσπάθεια καταγραφής του φαινομένου των κατασχέσεων και πλειστηριασμών στη χώρα μας.
Το ελληνικό φαινόμενο των πλειστηριασμών, είναι τόσο πρωτόγνωρο και πρωτοφανές, που δεν πέρασε απαρατήρητο, ούτε από τον «γκουρού» της παγκόσμιας οικονομίσς, τον τέως διοικητή της Ομοσπονδίακης Τράπεζας της Αμερικής Alan Gkrinspan, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του, κατέταξε την Ελλάδα και την Αμερική, σαν τις δύο χώρες με τους περισσότερους πλειστηριασμούς στον κόσμο!
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι το 2007, είχαμε έκρηξη κατασχέσεων και πλειστηριασμών και ρεκόρ όλων των εποχών από τότε που τηρούνται
στατιστικά στοιχεία, καθώς σημείωσαν αύξηση 40% με 45%. Την τελευταία 3ετία υπολογίζεται ότι εκπλειστηριάστηκαν πλέον των 80.000 ακινήτων, ενώ στις 200.000 τουλάχιστον εκτιμώνται οι αναγκαστικές πωλήσει που έγιναν για να αποφύγουν οι δανειολήπιες τον πλειστηριασμό. Την επόμενη 5ετία δυστυχως αναμένεται, ότι δεκάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, θα απολέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Είναι πλέον τόσο ραγδαία επιδεινούμενη η οικονομική κατάσταση, που στα δικαστήρια, τα πινάκια των ασφαλιστικών μέτρων και όχι μόνο, πλημμυρίζουν από τις αιτήσεις των τραπεζών για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Πανελλαδικά σε όλα τα πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία της χώρας, το 75% με 80% των πινακίων είτε για κατασχέσει είτε για προγράμματα πλειστηριασμών, αφορούν σε αιτήσει τραπεζικών ιδρυμάτων. Για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία, ακόμα και τις εοριαστικές ημέρες των Χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς και του Πάσχα εκδικάζονταν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων στα δικαστήρια και ατυχείς δανειολήητες κινδύνευαν μέσα στις εορταστικές ημέρες, να χάσουν περιουσιακά τους στοιχεία.
Έχουμε φτάσει εν ολίγοι να μη μιλάμε για δικαστήρια, αλλά για ηλειστηριοδικεία ή τραηεζοδικεία αφού οι αίθουσες των δικαστηρίων δεν επαρκούν.

Υπάρχουν στοιχεία που να καταγράφουν την κατάσταση στην πόλη της Λάρισας;

-         Η κατάσταση γενικότερα στο v. Λάρισας, αλλά και στην πόλη της Λάρισας, ακολουθεί τις γενικότερες πανελλαδικές τάσεις, δηλαδή είναι αυξητική σε ποσοστά και σε πραγματικό αριθμό κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά και γεγονος της καταχρησπκής πολιτικής των τραπεζικών ιδρυμάτων, πως για μεγάλο αριθμό καταναλωτών - δανειοληπτών της πόλης Tns Λάρισας οι διαταγές πληρωμής και τα κατασχετήρια, εκδίδονται από τα δικαστήρια των Αθηνών και αυτό διότι μέσα στις συμβάσεις που υπογράφουν, πέραν ίων πολλών καταχρηστικών όρων, υπάρχει και ένας που καθορίζει ότι αρμόδια για την επίλυση της οποιασδήποτε διαφοράς είναι τα δικαστήρια των Αθηνών, (σ.σ. να σημειώσουμε πως από τις 5.800 υποθέσει του Πρωτοδικείου Αθήνας οι 5.200 αφορούσαν σε εγγραφές προσημειώσεων για δάνεια, από τις υπόλοιπες 600 οι 200 περίπου αφορούσαν σε κατασχέσει και πλειστηριασμούς).

Είναι προφανές, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παραθέτετε, πως υπάρχει μια βραδυφλεγής «Βόμβα» στην αγορά κατοικίας με εντονότατες κοινωνικές προεκτάσεις και εηιπτώσεις. Παλιότερα, είχαμε μια γενιά εγκλωβισμένων δανειοληπτών στο τραπεζικό σύστημα από τα «πανωτόκια», σήμερα εκτιμάτε πως υπάρχει και δεύτερη γενιά εγκλωβισμένων στη στεγαστική πίστη αυτή τη φορά;

- Στην 1η γενιά των εγκλωβισμένων από τα περίφημα πανωτόκια, γεγονός που το δικομματικό σύστημα εξουσίας στη χώρα μας, απέτυχε να αντιμετωπίσει επιτυχώς παρά την έκδοση των ιστορικών αποφάσεων 8/98 και 9/98 του Αρείου Πάγου, που έκριναν τελεσίδικα ως παράνομα και καταχρηστικά τα πανωτόκια, έρχεται να προστεθεί και η δεύτερη γενιά των εγκλωβισμένων στο τραπεζικό σύστημα, που είναι και πολλαπλάσια και πολυπληθέστερη της πρώτης και προέρχεται από τις πιστωτικές κάρτες, τα καταναλωτικά και τα στεγαστικά δάνεια.
Δυστυχώς οδηγούμαστε σε μία ραγδαία οικονομική περιθωριο­ποίηση, μεγάλων μαζών πληθυσμού, που συνεπάγεται την ταυτόχρονη απώλεια κεκτημένων οδηγώντας έτσι στην αποσάθρωση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της χώρας, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε κοινωνική κρίση, κοινωνικες, εντάσεις και συγκρούσει και πιθανότατα, σε μία 5ετια να έχουμε φαινόμενα κατάρρευσης της καταναλωτικής πίστης. Βρισκόμαστε στην αρχή του φαινομένου και η κατάσταση είναι δύσκολα αντιστρέψιμη για τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους οικονομικά δανειολήπτες.

• Μήπως η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε να δημιουργήσει περισσότερους αμυντικούς μηχανισμούς που θα απέτρεπαν τις τράπεζες να προχωρούν με ευκολία σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτωνς Το γεγονός π.χ. ότι απαιτείται πάνω από 24 μήνες για την εκτέλεση των κατασχέσεων ακινήτων γία στεγαστικά δάνεια, να μην αποτελεί αποτελεσματικό μέτρο στις κινήσεις των τραπεζών;

-                      Το πρόβλημα είναι και πολιτικό και θεσμικό, κ. Νούλη. Είναι πολιτικό διότι, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, τα οποία με μαθηματική ακρίβεια έρχονται και μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, τόσο μία πιθανολογούμενη κατάρρευση της καταναλωτικής πίστης, όσο και η πλήρης απαξίωση της ελληνικής οικονομίας, σαν ποσοστού επί του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, χρειάζονται άμεσα δραστικά μέτρα και χάραξη ριζοσπαστικής πολιτικής. Αυτό όμως προϋποθέτει, διάθεση για σύγκρουση με το τραπεζικό καρτέλ, αλλά το πολιτικό σύστημα της χώρας μας σήμερα δεν είναι σε θέση να το πράξει διότι έχει χάσει την επαφή με την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και έχει απαξιωθεί πολιτικά, καθότι δεν έχει επιτύχει να ανανεώσει το πολιτικό και στελεχιακό δυναμικό του από υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας και οικονομίας. Μόνο μέσω μίας σύγκρουσης και ριζοσπαστικής πολιτικής, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία εξισορρόπηση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων ιης κοινωνίας και της οικονομίας σε σχέση με το τραπεζικό καρτέλ, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας, που θα συντελέσουν και θα δώσουν ώθηση, σε μία καινούργια αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο κοινωνικά οικονομικά και πολιτικά. Ας ελπίσουμε προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο όπως όλα δείχνουν σήμερα.
Παράλληλα το πρόβλημα είναι και θεσμικό, διότι όλες οι εκ του νόμου θεσμικές αρχές και συγκεκριμένα η ΤτΕ, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Γ.Γ. Καταναλωτή κ.ά., που θα έπρεπε να επιβλέπουν και να συνδιαμορφώνουν τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς είτε' υπολειτουργούν διότι δεν έχουν επαρκές στελεχιακό δυναμικό και μέσα, είτε χειραγωγούνται. Αποτέλεσμα των παραπάνω, είναι δυστυχώς μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες να περιθωριοποιούνται.
Εξαιπ'ας όλων αυτών, το πρόβλημα έγκειται στη μη εφαρμογή των κείμενων νομοθετικών διατάξεων , αλλά και των δεκάδων καταδικαστικών δικαστικών αποφάσεων για τις αθέμιτες, παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας. Προς επίρρωση των λόγων μου να σας αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που συνέβη στη γειτονική μας χώρα, την Ιταλία. Εκεί, όταν τον Οκτώβριο του 2000 ο Ιταλικός «Άρειος Πάγος», έκρινε παράνομο το ύψος των στεγαστικών δανείων σταθερού επιτοκίου, η Ιταλική Βουλή αμέσως, το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, την έκανε νόμο του κρότους, επιβάλλοντας έτσι στις τράπεζες, να επιστρέψουν δισ. ευρώ στους Ιταλούς δανειολύπτες.

Πάντως οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί κατοικιών έδειξαν να φοβίζουν και την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ζητά τώρα αναλυτική ενημέρωση από τις τράπεζες. Συγκεκριμένα ζητά για πρώτη φορά να αποστέλλουν μία φορά το χρόνο στοιχεία για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων που σχετίζονται με τις εκταμιεύσεις δανείων. Ως στατιστική καταγραφή το εκλαμβάνετε αυτό το μέτρο ή αποτελεί και ένα μέτρο πίεσης προς τις τράπεζες να είναι περισσότερες ευαίσθητες στο θέμα αυτό;

-         Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω, ότι προκύπτουν σαφέστατες ευθύνες, τόσο για τους επιτελείς των τραπεζών όσο και για πς κατά καιρούς πολιχικές ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, διότι γνώριζαν μετά βεβαιότητας και μπορούσαν να προβλέψουν, μέσω των πολυπληθών επιτελείων ιου$, την ανοδική τροχιά των επιχοκίων που θα ακολουθούσε.
Παρόλα αυχά όμως δεν έπραξαν το παραμικρό είχε για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά, είτε για να αποτρέψουν ή αποθαρρύνουν να δανείζονται με κυμαινόμενα επιτόκια. Παρενθεχικά να ενημερώσουμε ότι περίπου το 80% των στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο. Το μεγαλύτερο όμως μερίδιο ευθύνης, ανήκει στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο σημείο αυχό θέλω να σας αναφέρω ότι από το 2002 είχαμε προειδοποίηση για τα επερχόμενα δεινά και είχαμε ζητήσει τη λήψη άμεσων μέτρων, κάτι που αν είχε συμβεί, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή δυσάρεσχη κατάσχαση.
Όσο για το μέτρο που αναφέρετε, αυτό γίνεται στα μέτρα των όρων και κανονισμών της συνθήκης Βασιλείας II, που τέθηκε σε εφαρμογή από το Φεβρουάριο του 2007. Η συνθήκη αυτή καθορίζει και διέπει τους καινούργιους κανόνες λειτουργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων, μέσα στο παγκοσμιοποιημένο σύστημα και στο πλαίσιο αυτό επιβάλλει στις εμπορικές τράηεζες, να δημιουργήσουν καινούργια εξειδικευμένα τμήματα εκτιμήσεων κινδύνων ενώ τις υποχρεώνει να παρέχουν αναλυτική ενημέρωση για τις επισφάλειες τους στις κεντρικές τράπεζες των χωρών που δραστηριοποιούνται.

-       Τα κριτήρια για να λάβει κάποιος στεγαστικό δάνειο πρέπει να είναι:
1)        η σταθερότητα των εισοδημάτων του για όλο το διάστημα που αναλαμβάνει την ευθύνη αποπληρωμής του δανείου,
2)  η προσεκτική στάθμιση των μελλοντικών κινδύνων,
3)  η μελέτη της υπογραφής σύμβασης προκειμένου να αποφύγει να δεσμευτεί με παράνομους ή καταχρηστικούς όρους. Αν δεν γνωρίζει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό ή στις καταναλωτικές οργανώσεις προκειμένου να τον Βοηθήσουν,
4)  το ποσό της μηνιαίας δόσης να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων εισοδημάτων του,
5)  τουλάχιστον για τα 5 πρώτα έτη αποπληρωμής του δανείου, να απαιτήσει να έχει σταθερό επιτόκιο και μετά την 5ετία το περιθώριο διακύμανσης του επιτοκίου να είναι το πολύ στο +1%. Έτσι από την αρχή έως το τέλος του δανείου, θα γνωρίζει τις υποχρεώσεις του και δεν θα βρεθεί προ απρόβλεπτων καταστάσεων ή δυσάρεστων εξελίξεων και
6)  να μην υπερεκτιμά τις οικονομικές δυνατότητες του σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

Ποια είναι η δραστηριότητα του Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Καταναλωτών - Δανειοληπτώνς Μπορείτε να σταθείτε και πώς στο πλευρό κάποιου που κινδυνεύει να χάσει ίο σπίτι τους Πώς μπορεί να επικοινωνήσει κανεις με την Ομοσπονδία;

- Η Ομοσπονδία μας, είναι η μοναδική στο είδος της, δευτεροβάθμια οργάνωση της χώρας. Απαρτίζεται από 5 πρωτοβάθμιες Ενώσεις, συμπληρώνει 8 χρόνια αδιάκοπης λειχουργίας και έχει σημειώσει σημαντικότατες παρεμβάσεις τόσο σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο όσο και σε δικαστικό. Πολλές φορές συμμετέχει όπου καλείται, στις εργασίες της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, για να διατυπώσει την άποψη και τη γνώμη της σε υπό ψήφιση νομοσχέδια, συνεργάζεται θεσμικά με το Υπ. Οικονομίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, τη Γ.Γ. Καταναλωτή, το Συνήγορο του Καταναλωτή, τον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή κ.ά.
Διαθέτει αυτοτελείς νομικές υπηρεσίες και γραφείο μελετών που συντάσσει τεχνικοικοκονομικές μελέτες και έχει σημειώσει δεκάδες πρόσθετες δικαστικές παρεμβάσεις υπέρ δανειοληπτών, με ποσοστά επιτυχίας που αγγίζουν το 96%. Συνδικαλιστικά έχει πραγματοποιήσει πέραν των 150 καταλήψεων σε δημαρχεία, προκειμένου να αποτρέψει πλειστηριασμούς που οφείλονταν στα παράνομα και καταχρηστικά πανωτόκια.
Διαθέτει την αρτιότερη και καλύτερη καταρτισμένη επιστημονική ομάδα στη χώρα, πάνω σε θέματα δικαστικής και εξωδικασηκής προστασίας του δανειολήπτη. Οταν κάποιος δανειολήπτης κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του ή άλλο περιουσιακό στοιχείο η Εθνική Ομοσπονδία, δια των υπηρεσιών της παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά και τον προστατεύει.

Τα τηλέφωνα με τα οποία μπορεί να επικοινωνήσει κάποιος είναι: 210 - 4274112 και 210 - 4111490, Φαξ: 210 - 4226253, κινητό 6977- 717893 .