Της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΣΟΥΜΑΚΑ
Ασφυκτικός είναι ο κλοιός που έχει δημιουργηθεί στην αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Ο εμπορικός κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς τα λουκέτα αυξάνονται, ενώ τα απολογιστικά στοιχεία για την πορεία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών δείχνουν πως η κατάσταση στην αγορά επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι πιστεύουν ότι από τον επόμενο μήνα θα πολλαπλασιαστούν τα «φέσια», καθώς από τη μια πλευρά η χρηματοδότηση από τις τράπεζες γίνεται με το σταγονόμετρο και από την άλλη ο τζίρος των καταστημάτων έχει σημειώσει κατακόρυφη πτώση.
Οπως τονίζει στην «Κ.Α.» ο πρόεδρος της.Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας των Καταναλωτών, κ. Βαγγέλης Κρητικός, παρ' ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας -κατά τις δύο τελευταίες κυβερνήσεις- χρηματοδοτήθηκε για να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια των νοικοκυριών και για να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής Οικονομίας - δεν έκανε τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε δεινή κατάσταση.
Πανελλαδικά λαμβάνουμε μηνύματα απελπισίας από εξοργισμένους πολίτες. Δυστυχώς το τραπεζικό μας σύστημα δεν προσφέρει στήριξη ούτε στα νοικοκυριά ούτε στους επιχειρηματίες».
Σημειώνεται πως ο περασμένος μήνας αποδείχτηκε ο χειρότερος από την αρχή του έτους, καθώς κατά τη διάρκειά του εκδόθηκαν 18.599 ακάλυπτες επιταγές –αριθμός που αποτελεί ρεκόρ για το τρέχον έτος- και η αξία τους έφτασε στα 166,31 εκατ. ευρώ, επίδοση η οποία υπολείπεται μόνο των 176 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο κ. Κρητικός τονίζει ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό δεν προσφέρει ουσιαστική στήριξη. «Είναι πολύ κατώτερο των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας», δηλώνει και προσθέτει: « Μάλιστα, το γεγονός ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση των οφειλών θα αρχίσει από τις αρχές του 201 I δείχνει ότι όταν θα φτάσει να υλοποιηθεί αυτός ο νόμος, για μια πλειάδα λόγων, θα έχει ξεπεραστεί, οπότε θα καταστεί λιγότερο αποτελεσματικός».
«Δεν μπορώ να το κρατήσω άλλο»
«Ο μόνος λόγος που δεν έβαλα λουκέτο στις αρχές του καλοκαιριού είναι επειδή ήλπιζα ότι κατά την περίοδο των εκπτώσεων -οι οποίες φέτος ήταν ιδιαίτερα συμφέρουσες- θα έβλεπα αύξηση του τζίρου μου» μας λέει ο καταστηματάρχης Μιχάλης Περιβολάρης, ο οποίος εδώ και δώδεκα χρόνια διατηρεί κατάστημα υποδημάτων στην Αθήνα. «Δυστυχώς δεν επαληθεύτηκα» τονίζει και συμπληρώνει πως αν ο μήνας συνεχιστεί έτσι, στα τέλη του Σεπτεμβρίου δε θα αποφύγει το λουκέτο. «Με στεναχωρεί που το λέω, όμως δεν μπορώ να κρατήσω άλλο αυτή την επιχείρηση. Είχα δύο υπαλλήλους και τους απέλυσα, καθώς έρχονταν η πρώτη του μηνός και δεν είχα να τους πληρώσω. Τους έλεγα να κάνουν υπομονή, όμως είχαν και αυτοί οικογένειες και δεν μπορούσα να συνεχίσω να καθυστερώ τους μισθούς τους. Ενιωθα ντροπή», δηλώνει και προσθέτει: «Εμεινα, λοιπόν, μόνος μου στο μαγαζί να βλέπω τις εισπράξεις μου να μειώνονται μέρα με τη μέρα.
Δυστυχώς, οι πελάτες πλέον μπαίνουν, κοιτούν και φεύγουν Εχουν την ανασφάλεια του αύριο. Τι Θα γίνει τον επόμενο μήνα. Θα έχουν δουλειά; Κι αν έχουν θα μπορέσει ο εργοδότης τους να τους πληρώσει; Τους καταλαβαίνω !
Άνοιξα αυτό το κατάστημα με όνειρα και σήμερά έχω φτάσει να μετρώ χβ'έη και να μη βλέπω βοήθεια από πουθενά. Προεκλογικά όλοι τάζουν, όταν όμως έρχεται η ώρα να ζητήσεις βοήθεια τα ταμεία είναι άδεια».
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το ποσοστό των λουκέτων που έχει μπει στις εμπορικές πιάτσες της Αθήνας και το οποίο φτάνει ακόμα και το 25%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, η αναλογία των κλειστών - ανοιχτών επιχειρήσεων στο κέντρο της Αθήνας φτάνει περίπου το 17%. Μάλιστα, στην οδό Σταδίου καταγράφεται η υψηλότερη αναλογία, περίπου 25%, και ακολουθούν η οδός Πανεπιστημίου -όπου το 20% των καταστημάτων είναι κλειστό- και η οδός Ερμού, με την αναλογία να φθάνει στο 15%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα κλειστά καταστήματα παρατηρείται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που αναγκάστηκε να βάλει λουκέτο ανήκει στον κλάδο του εμπορίου ένδυσης και υπόδησης, οι οποίοι όμως -σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ- συνεχίζουν να αποτελούν «ηγετικούς κλάδους», αφού η συγκέντρωσή τους σε κύριους οδικούς άξονες παραμένει υψηλή και χαρακτηρίζει τους εμπορικούς δρόμους.
Η ίδια αναλογία φαίνεται να υπάρχει και μακριά από το κέντρο της Αθήνας. Για παράδειγμα, στο Χαλάνδρι -με δύο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους- έχει αυξηθεί το ποσοστό των καταστημάτων που έχουν «κατεβάσει ρολά» και μάλιστα η αναλογία κλειστών - ανοιχτών έχει φτάσει το 20%, ενώ στο Μαρούσι, σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων, έχει κλείσει σχεδόν το 16%. Επίσης, στην Κηφισιά, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων, η αναλογία φτάνει περίπου το 12%. Σημειώνεται ότι περίπου την ίδια εικόνα παρουσιάζει και ο Πειραιάς, με το I 1% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους να έχει βάλει λουκέτο.
Την ίδια ο')ρα, απογοητευτικά χαρακτηρίζει και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το ΚΕΜΕ - ΕΒΕΑ, μέσω της ιστοσελίδας του επιμελητηρίου στο διαδίκτυο, σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις - μέλη του. Συγκεκριμένα, στην έρευνα -στην οποία συμμετείχαν 523 επιχειρήσεις που στη συντριπτική τους πλειονότητα δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας- το 86% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας, το 89% ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα πρόσβασης στην τραπεζική Χ[ ημστοδότηση, το 82% ότι διαπιστώνει δυσκολίες ή καθυστερήσεις στην ένταξη των επιχειρήσεων τους σε ποιοτικά ή ειδικά προγράμματα, το 93% ότι έχει πτώσρ κύκλου εργασιών στις επιχειρήσεις της λόγω οικονομικής κρίσης και το 91% ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην αποπληρωμή οφειλών πελατών τους προς την επιχείρηση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου