Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ



Η Εθνική Ομοσπονδία Ενώσεων Προστασίας Πολιτών Καταναλωτών Δανειοληπτών, ύστερα από επισταμένη και ενδελεχή έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε κατά τόπους ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία της χώρας , σε βάθος μιας 3ετίας , φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα και αποκαλύπτει νούμερα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και στοιχεία αδιάσειστα , που φανερώνουν , ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι εν πολλοίς μη αντιστρέψιμη και οδεύει σε βαθιά ύφεση και στασιμοπληθωρισμό.
Η έρευνα επίσης φανερώνει , τον δείκτη οικονομικής ασφυξίας , που βιώνει πλέον το μέσο ελληνικό νοικοκυριό που αγωνίζεται να συμπληρώσει το μηνιαίο ελλειμματικό οικογενειακό προϋπολογισμό μέσα σε συνθήκες ανεργίας, υποαπασχόλησης, μισθούς χρεωστούμενους με περικοπές εισοδημάτων και επιδομάτων.
Επίσης φανερώνει , την αγωνιώδη προσπάθεια επιβίωσης που καταβάλουν οι πολύ μικρές , μικρές και μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις , που πραγματικά ασφυκτιούν από την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και υπολογίζεται , ότι το 40% εξ αυτών βρίσκονται στο κόκκινο , δηλαδή στα όρια της χρεωκοπίας.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε , στα εξής πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία της χώρας
Ειρηνοδικείο Τριπόλεως – ειρηνοδικείο Φιλιππιάδας, ειρηνοδικείο Ιωαννίνων,  μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών, μονομελές πρωτοδικείο Τρικάλων, Ειρηνοδικείο Νίκαιας, Πρωτοδικείο Πειραιά, Ειρηνοδικείο Πειραιά, Μονομελές πρωτοδικείο Κω , ειρηνοδικείο Κω, Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου, Ειρηνοδικείο Αθηνών, Μονομελές πρωτοδικείο Θεσ/νικης, Ειρηνοδικείου Θεσ/νικης ειρηνοδικείο Αχαρνών, Ειρηνοδικείο Ν. Ιωνίας, Ειρηνοδικείο Άρτας , Ειρηνοδικείου Περιστερίου, Πρωτοδικείο Βόλου , Μονομελές Πρωτοδικείου Ηρακλείου Κρήτης, Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης , Πρωτοδικείο Ρόδου, Ειρηνοδικείο Ρόδου
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά , ότι το μικρότερο ποσοστό αύξησης που παρουσιάστηκε στις εκδόσεις διαταγών πληρωμής – κατασχετηρίων είναι 30% και το μέγιστο ποσοστό αύξησης που παρουσιάστηκε φτάνει στο συγκλονιστικό ποσοστό του 110%.
Αναφέρουμε ενδεικτικά:
1) ειρηνοδικείο Αθηνών – το 2008 είχαν εκδοθεί περίπου 42.000 Διατ. Πληρ. Το 2009 έκλεισε περίπου στις 62.000 Διατ. Πληρ. Και το 1ο  3μηνο του 2010 εκδόθηκαν 16.255 Διατ. Πληρ. ( δείγμα της αυξητικής τάσης που επικρατεί)
Είναι ενδεικτικό του κλίματος αλλά και της οικονομικής καταστάσεις που επικρατεί  ότι το 1ο 10ημερο του Μαρτίου του 2010 , είτε κατατέθηκαν ήταν εκδόθηκαν περίπου 3.000 Διατ. Πληρ. – κατασχετήρια στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.
2) μονομελές πρωτοδικείο Αθηνών – το 2008 έκλεισε  με έκδοση περίπου 12.500 Διατ .Πληρ. – κατασχετηρίων , το 2009 έκλεισε με την έκδοση περίπου 24.000 Διατ. Πληρ. Και το 1ο  4μηνο του 2010 είχαν εκδοθεί περίπου 8.500 Διατ. Πληρ. ( δείγμα της αυξητικής τάσης που επικρατεί)

Για να γίνει απόλυτα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος , αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά στα δικαστικά ιστορικά χρονικά , η γραμματεία του πρωτοδικείου Αθηνών , είχε εκδώσει ανακοίνωση , στην οποία ανέφερε, ότι ανά τράπεζα και ανά ημέρα επιτρέπεται η κατάθεση μόνο τριών αιτήσεων για έκδοση διαταγών πληρωμής
3) πρωτοδικείο θες/νικης – το 2008 εκδόθηκαν περίπου 16.000 Διατ. Πληρ. – το 2009 εκδόθηκαν περίπου 33.000 Διατ. Πληρ.
4) ειρηνοδικείο Πειραιά – τον 1ο  μήνα του 2010 εκδόθηκαν περίπου 500 Διατ. Πληρ.
5) Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων – το 2009 εκδόθηκαν περίπου 1000 διατ. Πληρωμής , τον 1ο  μήνα του έτους εκδόθηκαν περίπου 200 Διατ. Πληρ. ( δείγμα της αυξητικής τάσης που επικρατεί)
6) ειρηνοδικείο Τρικάλων – 2009 εκδόθηκαν περίπου 1000 Διατ. Πληρ.
7) Πρωτοδικείο Βόλου – το 2008 εκδοθήκαν  περίπου 600 Διατ. Πληρ. , το 2009 εκδόθηκαν  περίπου 1000 Διατ. Πληρ. Και το 1ο 20ημερο του έτους εκδόθηκαν περίπου 100 Διατ. Πληρ. ( δείγμα της αυξητικής τάσης που επικρατεί) .
Υπάρχει η πιθανότητα στατιστικού λάθος στα παραπάνω στοιχεία κατά ένα ποσοστό 8%
Ενημερωτικά σας αναφέρουμε , ότι στα κατά τόπους ειρηνοδικεία , κατατίθενται αιτήσεις και εκδίδονται διαταγές πληρωμής για ποσά κάτω των 12.000 ευρώ, που αφορούν δηλαδή πιστωτικές κάρτες,  καταναλωτικά δάνεια , δάνεια αυτοκινήτων και οικοσκευής.
Στα κατά τόπους πρωτοδικεία κατατίθενται αιτήσεις και εκδίδονται διαταγές πληρωμής για ποσά άνω των 12.000 ευρω, αφορούν δηλαδή στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου , πρέπει να αντιληφθεί άμεσα ότι με ευχολόγια και καλή διάθεση με άτολμους και άνευρους  υπουργούς και με παντελή έλλειψη τόλμης για σύγκρουση με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είναι αδύνατον η χώρα να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά
Η εθνική ομοσπονδία , υπενθυμίζει και προτείνει εκ νέου τα μέτρα που κατά την γνώμη της , άμεσα πρέπει να ληφθούν:
1.   Άμεση συμμόρφωση του τραπεζικού καρτέλ προς την νομιμότητα, να υποχρεωθεί άμεσα , να ανοίξει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης . προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
2.   Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει χρηματοδοτηθεί είτε με την μορφή εγγυήσεων είτε με άμεση ρευστότητα , από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις με το ποσό των 42 δις. Ευρώ , που αποτελούν χρήματα που επιβαρύνονται οι έλληνες φορολογούμενοι  πολίτες. Είναι δε οι μοναδικές εταιρείας ιδιωτικού δικαίου , που έχουν στηριχθεί κατά αυτόν τον τρόπο στην Ελλάδα. Αποτελεί λοιπόν υποχρέωση τους και όχι προαιρετικό δικαίωμα τους , να στηρίξουν τους άλλους 2 κοινωνικούς εταίρους δηλαδή τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις
3.   Άμεση ενεργοποίηση , της επιτροπής ανταγωνισμού και του πρώην υπουργείου ανάπτυξης προκειμένου , να σπάσουν τα καρτέλ: των τσιμέντων, μεταλλουργίας, του γάλακτος, των καυσίμων, της ένδυσης, τροφίμων  των υπέρ μάρκετ κτλ προκειμένου κατά αυτό τον τρόπο , να απελευθερωθεί η αγορά, να δοθεί η δυνατότητα σε άλλες επιχειρήσεις να εισέλθουν στους παραπάνω κλάδους, δημιουργώντας ανάπτυξη και έτσι μέσω του υγιούς ελευθέρου ανταγωνισμού να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων και έτσι να δημιουργούν  συνθήκες εσωτερικού αποπληθωρισμού
4.   Το πρόγραμμα ΤΕΜΠΕ αποτελεί ζωτικής σημασίας ανάγκη, να μην υλοποιηθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος αλλά απευθείας είτε , μέσω του ίδιου του ταμείου , είτε διάμεσου των ΔΟΥ είτε διαμέσου αποκλειστικά των δημοσίων τραπεζών. Επίσης να απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στις ζημιογόνες και προβληματικές επιχειρήσεις , διότι κατά αυτό τον τρόπο, θα ρεύσει άμεσα χρήμα στην αγορά, διότι με την πληρωμή απευθείας των ασφαλιστικών υποχρεώσεων , και των υποχρεώσεων  προς ιδιώτες προμηθευτές , θα τονωθεί η κατανάλωση και η ζήτηση
                                                                            

                                                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                                     ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου