Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: στις 150.000 εκτιμάται ότι θα φτάσουν πανελλαδικά το 2008 οι αιτήσεις των τραπεζών για κατασχέσεις ακινήτων και πλειστηριασμούς για χρέη προς τις τράπεζες. Τις 200.000 έω5 250.000 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τη διετία 2011 -2012. Ακόμη, 20.000 στεγαστικά δάνεια είτε θα σταματήσουν να πληρώνονται είτε θα καθυστερούν, ενώ το φάσμα της κατάσχεσης αντιμετωπίζουν 400.000 νοικοκυριά. Την εικόνα αυτή μεταφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προστασίας Καταναλωτών και Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός, ο οποίος ζητεί: «Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ»
ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΛΙΑΤΣΟΥ
Εχουμε σημαντική αύξηση των αιτήσεων κατασχέσεων;
«Πράγματι. Είναι ένα φαινόμενο που την τελευταία τετραετία δίνει αυξανόμενους ρυθμούς, με αποτέλεσμα το 2006-2007 να έχουμε αύξηση που προσεγγίζει το 25%».
Πόσες αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς έχουν κατατεθεί;
«Το 2007 οι αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε όλα ταΕιρηνοδικεία της χώρας έφτασαν τις 120.000. Στο Ειρηνοδικείο Αθηνών κατατέθηκαν 40.000 αιτήσεις πλειστηριασμών. Σημειωτέον ότι στα Ειρηνοδικεία κατατίθενται αιτήσεις για χρέη μέχρι 12.000 ευρώ. Επομένως, τα υπόλοιπα αφορούν πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια, ανοικτά δάνεια και δάνεια αυτοκινήτων».
Πόσα από αυτά βγαίνουν τελικά στο σφυρί;
«Από κινητή και ακίνητη περιουσία το 30% έως 35% φτάνει στον πλειστηριασμό. Φτάνει δηλαδή μέχρι τέλους η διαδικασία».
Ποιοι είναι οι λόγοι της όξυνσης του προβλήματος;
«Τρεις είναι οι λόγοι, α) Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί αρχίζουν να μην αντέχουν στην παρατεταμένη επιβάρυνση των δόσεων λόγω των οκτώ αυξήσεων που σημειώθηκαν το 2005-2007 του παραβατικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
β) Το γεγονός της αύξησης του κόστους ζωής, .διότι όταν ο πληθωρισμός τρέχει ανεπίσημα με 5% και οι αυξήσεις των μισθών είναι στο 2%, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα μείον 9% στο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα.
γ) Η ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις που επιφέρει μεγάλη ρευστότητα στους μισθούς».
Η μεταβολή των επιτοκίων από σταθερά σε κυμαινόμενα δεν ευθύνεται;
«Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος. Τα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν το 2οο4, το 2005 και το 2006 με πολύ χαμηλά επιτόκια, για λόγους διεύρυνσης του μεριδίου της αγοράς των τραπεζών με σταθερό επιτόκιο, μεταβάλλονται σταδιακά σε κυμαινόμενο. Αυτό δημιουργεί επιτοκιακό σοκ στους προϋπολογισμούς διότι από τη μια στιγμή στην άλλη τα νοικοκυριά πρέπει να αφόμοιώσσυν το σύνολο των οκτώ αυξήσεων των επιτοκίων που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
Οι προσφυγές στα δικαστήρια τι εξέλιξη έχουν;
«Συνήθως 8 στις ίο περιπτώσεις δικαιώνονται. Τα δικαστήρια ακυρώνουν τις διαταγές πληρωμής επειδή κρίνονται πολλά ποσά καταχρηστικά και παράνομα και επειδή οι τράπεζες δεν εφαρμόζουν την κείμενη νομοθεσία».
Ο κ. Γκαργκάνας όμως σας διαψεύδει. Είπε ότι μόνο το 4,5% των δανείων δεν εξυπηρετούνται κανονικά.
«Ο κ. Γκαργκάνας βρίσκεται εκτεθειμένος με τα στοιχεία που δίνει. Τον καλούμε κι εκείνον και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών να ανοίξουν τα αρχεία τους και να τα διαθέσουν προς έρευνα στην
Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Διότι εμείς μιλάμε με αδιάψευστα στοιχεία.- Οταν στο Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκαν πέρσι 17.000 αιτήσεις για ποσά άνω των ΐ2.οοο ευρώ, αφορούσαν επομένως ακίνητη περιουσία».
Τι περιμένετε για το 2008;
«Αν συνεχιστούν οι τάσεις που εμφανίστηκαν στην αρχή του 2008, υπάρχει φόβος ότι πανελλαδικά ίσως να φτάσουμε τις 150.000 αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Εκτιμούμε επίσης ότι περίπου 20.000 στεγαστικά δάνεια είτε ■ θα σταματήσουν να πληρώνονται είτε θα καθυστερούν από μία έως τρεις δόσεις. Αν επαληθευτούν αυτές οι προβλέψεις, την διετία 2011-2012 θα έχουμε 200.000 έως 250.000 αιτήσεις για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς».
Οι εγκλωβισμένοι δανειολήπτες ποιοι είναι;
«Δύο είναι οι γενιές των εγκλωβισμένων: η πρώτη γενιά με τα περίφημα πανωτόκια, οι οποίοι ήταν κυρίως μικροεπιχειρηματίες, μικροεπαγγελματίες και αγρότες.
Η δεύτερη γενιά των εγκλωβισμένων προσδιορίζεται από το 2000 μέχρι σήμερα και αφορά κυρίως στεγαστική και Καταναλωτική πίστη, διότι χάθηκαν λόγω της κατάρρευσης του Χρηματιστηρίου δεκάδες δισ. αποταμιεύσεων. Τότε, για να μην καταρρεύσει η αγορά,
απελευθερώθηκαν τα όρια της καταναλωτικής πίστης κι έτσι τα ελληνικά νοικοκυριά ωθήθηκαν στον δανεισμό και στην υπερχρέωση».
Ηλικιακά πού ανήκουν;
«Είναι νέοι, 25 έως 45 ετών, που παίρνουν δάνεια είτε για να εξοφλήσουν άλλες οφειλές είτε στην τίροσπάθειά τους να συμπληρώσουν τον ελλειμματικό τους προϋπολογισμό, δηλαδή για λόγους επιβίωσης».
Τι προτείνετε για τον έλεγχο αυτής της κατάστασης;
«Αμεσα ριζοσπαστικά μέτρα, τόσο σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων όσο και σε επίπεδο καθημερινής πρακτικής και προστασίας του καταναλωτή-δανειο- λήπτη από την Πολιτεία, προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση που είναι ασύδοτη. Αλλιώς, οδηγούμαστε σε κοινωνικά και οικονομικά αδιέξοδα. Το όλο θέμα πρέπει να πάει στη Βουλή, προκειμένου να λυθεί τελεσίδικα και οριστικά, ενσωματώνοντας στον ' υπό ψήφιση καινούργιο νόμο τη νομολογία που έχει δημιουργηθεί διά μέσου σημαντικών δικαστικών αποφάσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου