Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Συνέντευξη του Ευάγγελου Κρητικού,- προέδρου της Ομοσπονδίας Προστασίας Πολιτών, Καταναλωτών, δανειοληπτών, στην εκπομπή «Μη με ξυπνάς απ' τις έξι..» των Στέλλας Θεοδώρου και Χάρη Αναγνωστάκη
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε και παρακολουθώντας πολύ προσεκτικά την
κατάσταση από τον περασμένο Ιούλιο, παρατηρούμε μια σημαντική αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μια αύξηση η οποία τεχνηέντως, από πλευράς των τραπεζών δεν εμφανίζεται,, και αυτό γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν δύο παραμέτρους. Πρώτον, το όσα προβλέπει η συνθήκη της Βασίλειος Νο2, που σημαίνει ότι αν εμφανίσουν τον πραγματικό αριθμό των επισφαλειών, θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη δέσμευση κεφαλαίων και δεύτερον, ακριβώς για να μην εμφανίσουν μια κακή εικόνα προς το κοινωνικό σύνολο.
Εμείς προβλέπουμε δυστυχώς ότι οι επισφάλειες, αυτή τη σπγμή είναι ακόμα μεγαλύτερες και από αυτές εμφανίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, Πρέπει αν πλησιάζουμε περίπου το 7,5%, Είναι σίγουρο ότι, ως το τέλος του 2009, η πιθανότητα να φτάσουμε σε διψήφιο νούμερο και φέρνω υπόψη σας αυτό που είχε συμβεί την τετραετία 1990-1994, όταν τα τότε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει περίπου στο 15%. Αυτή τη στιγμή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περίπου 180.000 ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετήσουν πάσης φύσεως δανειακές υποχρεώσεις κα? άλλες 400 με 450 χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που Βρίσκονται στο κόκκινο.
Λυτή τη στιγμή τα δάνεια δίνονται με το σταγονόμετρο. Μπορεί να λέγεται ότι έχει δοθεί το πρώτο πακέτο στήριξης στις τράπεζες, δυστυχώς όμως, παρά τα όσα λέγονται στην αγορά, δεν διοχετεύεται ρευστό. Τα κεφάλαια αυτά, είτε τα αποθηκεύουν οι τράπεζες, είτε τα διοχετεύουν προς τις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια για αν τη στηρίξρυνε. Πρέπει η παρέμβαση να είναι αποφασιστική. Μια πρόβλεψη: η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία από τον Απρίλιο και μετά και αυτό γιατί οι δύο δασικοί τομείς, η μεν Εμπορική Ναυπλία, στον τομέα μεταφοράς ξηρού φορτίου, έχει μια υποχώρηση κατά 70% και από πλευράς τουρισμού μέσα στο 2009 8α έχουμε μια αύξηση κοτά 3 εκατομμύρια στους ανέργους, που σημαίνει ότι και 10% να έχουμε μείωση στις αφίξεις, που είναι πολύ αισιόδοξο σενάριο αυτό που σας λέω, θα έχουμε μια μείωση τουλάχιστον κατά 25-30% της μικρομεσαίας επιχείρησης του τουρισμού.